....................................................................................................................................................................................................................................

Berit Nørgaard (DK)

BLIKFANG

Berit Nørgaard har inviteret beboerne på Ålekistevej til at lave udstillinger i deres vinduer ud mod gaden. Deltagerne bestemmer selv, hvordan de vil gribe udsmykningen an.

Vil du beskrive dit projekt?

Berit Nørgaard Projektet BLIKFANG planter et forslag til en handling, der allerede er en mulighed. Tanken er, at beboerne kan bruge deres vindueskarme som et udstillingssted, som andre forbipasserende kan kigge på. I vindueskarmen kan man fortælle noget om sig selv, men præcisthvad er op til den enkelte beboer. Et udvalg af beboerne på Ålekistevej modtager en skriftlig invitation med posten, og gennem lokalavisen opfordres også resten af Vanløses befolkning til at deltage med hjemmelavede vinduesudstillinger. At skabe en sådan udstilling er jo en mulighed, som alle, der ejer et vindue mod gaden, har. Vinduet adskiller det private fra det offentlige rum. Der er mange ting, man ikke må i det offentlige rum, men der er ikke nogen, der kan blande sig i, hvad man sætter op i sit eget vindue. Altså er det et interessant rum, som står uudnyttet.

Hvorfor laver du netop dette projekt på dette sted?

BN Som kunstner tager jeg udgangspunkt i hverdagens sociale potentiale. Projektet BLIKFANG er inspireret af Ålekistevej som kontekst. En ting, jeg har bemærket ved netop denne vej, er, at nogle af forretningernes vinduesudstillinger er ret underholdende. Flere af udstillingerne har en ‘gør-det-selv-karakter’, der i mine øjne udviser et personligt engagement fra dekoratørens side. BLIKFANG er tænkt som en måde at forære vejen en speciel opmærksomhed på – en legende udsmykning skabt af beboerne med det udtryk, de nu hver især ønsker.

Hvordan vurderer du bagefter, om projektet var vellykket?

BN Der er forskellige måder at se og opleve projektet på. De beboere, der vælger at deltage og producere noget selv, oplever BLIKFANG fra én vinkel. Mens de, der går en tur ned ad Ålekistevej og oplever udstillingerne i beboernes vinduer, får en anden oplevelse. Og så er der den skriftlige invitation til at deltage i projektet og de tanker, et sådant postomdelt brev skaber hos de inviterede. Selvfølgelig bliver jeg glad, hvis en gruppe af de inviterede beboere vælger at gøre noget ved deres vinduer. Men det er ikke mit succeskriterium, at hele gaden bliver pyntet op. Det ville være fantastisk, hvis det skete, men det betyder mindst lige så meget, at der er en bevidsthed om, at projektet eksisterer, og at det giver beboerne og de besøgende i området en anden oplevelse af Ålekistevej.BLIKFANG er et eksperiment, og i den slags kan man risikere, at ingen deltager. Det kræver noget at komme ud over kanten og blive aktiv deltager, og det er selvfølgelig afgørende, om jeg rammer ind i et segment, der har lyst til det. I projektet udloves i øvrigt en præmie på en vinduespudsning, der afgøres ved lodtrækning mellem alle tilmeldte husstande. Men hovedpræmien anser jeg for at være, at man kan deltage aktivt i skabelsen af en lokal stemning, påvirke sit nærmiljø og potentielt have det sjovt på samme tid.

Du giver også noget af kunstnerrollen fra dig og antyder, at alle er kreative?

BN Jeg anser sociale relationer for at være det mest grundliggende for vores eksistens og vil endda vove at påstå, at vi uden bånd til andre mennesker ikke eksisterer. I min praksis ønsker jeg at tage udgangspunkt i hverdagens sociale potentiale, altså at arbejde med, hvad det vil sige at være inkluderende, og gennem det forsøge at forbinde folk, der måske ellers aldrig ville have bemærket hinanden. Min kunstneriske praksis er baseret på at involvere beskuerne, så de bliver aktive deltagere. Idéen er at sætte en meningsdannende ramme. Rammen udfyldes med deltagernes indhold, der igen får projektet til at vokse. Under deltagernes påvirkning sker der udviklinger, som jeg hverken kan – eller ønsker – at styre. Rammen, som jeg sætter, tager udgangspunkt i en problematik eller et potentiale, og ved at fylde deres personlighed i rammen påvirker deltagerne produktet med deres input. I min praksis satser jeg på at dele forfatterskabet med alle de modige og inspirerende personer, der vælger at lege med. Hver deltager farver projektet med deres idéer. Jeg hverken kan – eller ønsker – at arbejde alene.

Så kunst kan spille en vigtig rolle langt væk fra museerne, ude i samfundet?

BN Jeg begyndte i sin tid at arbejde i det sociale felt, fordi jeg følte mig fremmedgjort over for tanken, at kunst skulle stå udenfor og ikke være en del af ‘alt andet’. Jeg vil gerne lave kunst, der optræder som en relevant del af hverdagen, for hverdagens liv berører os alle.

Se Berit Nørgaards invitation til at deltage i BLIKFANG.

Hele Ålekistevej, fuldt tilgængeligt

Vil du være med?
Bor du i Vanløse, og har du også lyst til at dekorere dit vindue? Berit Nørgaard opfordrer alle borgere i Vanløse til at udsmykke deres vinduer ud til gaden. Projektet BLIKFANG løber fra d. 19. maj til 5. juni 2011, og alle kan gå i gang når som helst i perioden. Download invitationen til projektet nedenfor.