....................................................................................................................................................................................................................................

Sixten Therkildsen (DK)
T-ilflytter – rekonstruerede t-shirts

Kan man genbruge et fællesskab eller en identitet fra den anden side af kloden? I Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik på Ålekistevej kan man købe rekonstruktioner af gamle t-shirts med påtrykte motiver, som tilhørte indvandrere og flygtninge, inden de kom til Danmark.

Hvordan vil du beskrive dit værk?

Sixten Therkildsen Mit projekt består af en video og en samling t-shirts med påtrykte motiver, som skal vises i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik på Ålekistevej. I videoen interviewer jeg indvandrere og flygtninge, der fortæller om deres anden kulturelle baggrund, og om hvordan de kom til Danmark. Men de fortæller først og fremmest om en t-shirt med et påtrykt motiv, som de havde i deres oprindelsesland, før de kom til Danmark. T-shirten repræsenterer for dem en fællesskabsfølelse og en del af en lokalt forankret identitet, som de dengang havde. Det er for eksempel forenings-t-shirts, fan-t-shirts eller slogan-t-shirts. Ud fra deres minder har jeg forsøgt at tegne motiverne igen, og resultatet findes nu på de rekonstruerede t-shirts, som kan købes i genbrugsbutikken på Ålekistevej.

Hvorfor har du valgt at tage udgangspunkt i erindringer fra andre steder og kulturer?

ST Det, deltagerne i mine interviews fortæller, er ikke nødvendigvis forbundet med specifikke steder, men knytter sig stærkt til det liv, de havde, før de kom til Danmark. I forhold til titlen og temaet i Lokal Global Plan, synes jeg, det er interessant, hvordan vi som danskere kan iklæde os noget af den identitet, som flygtninge og indvandrere fra den anden side af kloden kommer til landet og bidrager med. Mine t-shirts vil fra genbrugsbutikken blive spredt ud i lokalsamfundet i Vanløse, hvor vores fælles identitet på den måde bliver mere alsidig. Overskuddet af salget går til det arbejde Folkekirkens Nødhjælp laver i den globale verden.

Så der er tale om en slags identitets- og fællesskabsdeling? Og hvilken rolle spiller beklædningsgenstande, såsom t-shirts, i den sammenhæng?

ST Når man vælger at tage en t-shirt med et motiv eller en tekst på, er det fordi, man føler, motivet repræsenterer noget, man kan stå inde for. Noget man kan identificere sig med, og noget man gerne vil forbindes med. T-shirts med motiver findes som regel også i flere eksemplarer, og på den måde har man helt åbenlyst noget til fælles med andre, der bærer den samme t-shirt. Nogle af deltagerne i mine interviews fortæller dog om fællesskaber, som på mere abstrakt vis knytter sig til deres t-shirts. Og ja, man kan godt sige, at projektet handler om identitets- og fællesskabsdeling. En slags genbrug af fællesskab og identitet. Der er tale om genbrug, når t-shirtenes repræsentationer af identitet og fællesskab bliver rekonstrueret og reinkarneret på nye t-shirts i den lokale genbrugsbutik.

Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik, Ålekistevej 85, mandag-fredag kl. 10-17, lørdag kl. 10-14.

Foto: Malene Nors Tardrup